Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

             

          Η Οσία Παρασκευή και η ένδοξη  δυναστεία των Ασέν της Βουλγαρίας.



            Το Βέλικο Τύρνοβο είναι η ιστορική πρωτεύουσα του μεσαιωνικού κράτους ή αλλιώς της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας.Χτισμένη δίπλα στους μαίανδρους του ποταμού Γιάντρα, απλώνεται πάνω σε τρεις λόφους:στον Τσάρεβετς,στην Τραπέζιτσα και την Σβέτα Γκόρα (που σημαινει στα ελληνικά Ιερό Βουνό,δηλ. Αγιο ¨Ορος).Στο λόφο του Τσαρεβετς υπάρχουν τα ανάκτορα των Βουλγάρων αυτοκρατόρων,το Πατριαρχείο, ο Πατριαρχικός Καθεδρικός ναός και άλλα διοικητικά κτίρια που περιβάλλονται απο μεγάλα τείχη.Κατά το μεσαίωνα η πόλη αποτέλεσε εστία Ευρωπαϊκου πολιτισμού ,ειδικά στον τομέα της αρχιτεκτονικής ,της ζωγραφικής και της φιλολογίας.
Ο ιστορικος λοφος του Τσαρεβετς
   
ο λοφος του Τσαρεβετς 

Ανυψωτική γέφυρα ένωνε το λοφο με την πόλη για λόγους προστασίας.
Το 1018 ο Βασίλειος Β της δυναστείας των Μακεδόνων νίκησε κατά κράτος το χάνο των Βουλγάρων στη μάχη του Δυρραχίου, υπέταξε τους Βούλγαρους στη Ρωμαϊκή κυριαρχία και ονομάστηκε Βουλγαροκτόνος. Για τα επόμενα 167 χρόνια οι Βούλγαροι δεν ενόχλησαν το Ρωμαϊκό κράτος, αλλά το 1185 οι Βλάχοι αδελφοί Πέτρος,Ιωάννης και Ιβάν Α Ασέν ζήτησαν απο τον Ισάακιο Β Αγγελο να τους παραχωρήσει επικράτεια.Ο Αυτοκράτορας τους απέπεμψε και αυτοί ,εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια των βουλγάρων για τους φόρος που πλήρωναν,εξεγέρθηκαν και ίδρυσαν το Β Βουλγαρικό κράτος ή βλαχο-βουλγαρικό.
Ο ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων  στο Βέλικο Τύρνοβο
 
 Ανάμεσα στο λόφο του Τσαρεβετς και στο Γιάντρα ποταμό βρίσκεται ο ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων .Εκεί μεταφέρθηκε το σκήνωμα της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής από το 1238 .Την περίοδο εκείνη βασιλεύει στη Βουλγαρία ο Ιβαν Ασέν ο Β  (1218-1241). Θεωρείται  ως ο μεγαλύτερος και ενδοξότερος τσάρος της δεύτερης αυτοκρατορίας της Βουλγαρίας, αυτός που έφερε το κράτος στην μεγαλύτερη του ακμή.Στην εποχή του η Βουλγαρία έγινε το ισχυρότερο κράτος στα Βαλκάνια.

Η Πύλη που οδηγεί στο λόφο του Τσαρεβετς


κατω

Ο αυτοκρατορικός ναός στο λοφο του Τσαρεβετς
εσωτερικα με νεες τοιχογραφίες, αφού ολες
οι παλιες αγιογραφίες καταστράφηκαν
 Τότε ο ισχυρότερος άνδρας στη Μικρά Ασία ,ο Ιωάννης Γ Βατάτζης , Αυτοκράτορας της Νίκαιας,έσπευσε να συνάψει συμμαχία μαζί του. Η συμμαχία κατοχυρώθηκε με το γάμο της κόρης του Ασέν Β ,της Έλενας με το γιο  και διάδοχο του Ιωάννη Γ Βατάτζη,τον Θεόδωρο (μετέπειτα αυτοκράτορα Θεόδωρο Β, 1254-1258).  Η συμμαχία με τον Βατάτζη σφραγίστηκε (1235) με ένα ιστορικό για τους βούλγαρους γεγονός:  την επαναφορά της εκκλησίας τους από τον καθολικισμό στην Ορθοδοξία και την αναγόρευση της Βουλγαρικής εκκλησίας σε Πατριαρχείο. Οι δύο ηγεμόνες πολιόρκησαν  τότε  τη λατινοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη  χωρίς επιτυχία, αφού είχαν κινητοποιηθεί οι Βενετοί και οι Φράγκοι της Πελοποννήσου.(1235-1236) .
  Απο την άλλη πλευρά ,ο Ασέν ο Β θίχτηκε από τον
παραγκωνισμό του απο τους Λατίνους βαρόνους της Πόλης που προτίμησαν την ανάληψη της Λατινικής αντιβασιλείας απο τον Ιωάννη του Μπριέν. Μετά το θάνατο του Μπριέν δημιουργήθηκαν ελπίδες για ηγεμονική επέμβαση στο λατινικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Ετσι ο Ασέν ο Β διέλυσε τη συμμαχία με το Βατάτζη ,συμμαχώντας με τους Φράγκους. Σχεδίαζε μάλιστα τον γάμο μίας θυγατέρας του με το νεαρό αυτοκράτορα Βαλδουίνο, ακόμη σκεφτόταν να απαγάγει την κόρη του Ελένη που βρισκόταν στην αυλή της Νίκαιας.

  Την ίδια χρονιά 1237,ενώ πολιορκούσε το κράτος της Νίκαιας,κατέφθασαν άσχημα νέα απο την πρωτεύουσα του Τιρνοβο: επρόκειτο για τους θανάτους της συζύγου του Άννας της Ουγγαρίας,ενός γιού του σε βρεφική ηλικία και του πατριάρχη του Τιρνόβου. Αυτά τα απανωτά χτυπήματα ,ο προληπτικός Βούλγαρος βασιλιάς ,τα θεώρησε ως θεία τιμωρία για την εσφαλμένη πράξη του να καταλύσει  τη συμμαχία του με τον Ιωάννη Γ  Βατάτζη .Γι αυτό ακύρωσε αμέσως τη συμμαχία με τους Φράγκους και ανανέωσε  τις συμφωνίες με τον Βατάτζη.
Μνημείο στο Βελικο Τιρνοβο προς τιμήν της δόξας των Ασέν 

Το εθνόσημο της ενδοξης δυναστείας



   Ετσι είχαν διαμορφωθεί οι σχέσεις του με τα γειτονικά κράτη,όταν ο Ιβάν Ασέν ο Β έμαθε για τη θαυματουργική δύναμη του σκηνώματος της Οσίας Παρασκευής που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και για  το πόσο λατρευόταν από τους χριστιανούς της Πόλης. Θέλοντας να ενισχύσει την πίστη του λαού του από τη μια και να τον  απαλλάξει οριστικά από τις καθολικές επιρροές από την άλλη, ζήτησε από τους Φράγκους το σκήνωμα της Οσίας .Οι Φράγκοι αρχικά αρνήθηκαν να το παραδώσουν ,γιατί ήξεραν ότι θα δυσαρεστούσαν μεγάλο μέρος του χριστιανικού πληθυσμού, αναγκάστηκαν ,όμως να υποχωρήσουν ,όταν ο Βούλγαρος ηγεμόνας  τους απείλησε. Αλλωστε με την κίνηση αυτή οι Φράγκοι θα απαλλάσονταν για μεγάλο διάστημα απο μία μόνιμη γειτονική απειλή .
  Στα  τελευταία χρόνια της ζωής του  Ασεν Β, άρχισε η εξασθένηση της δύναμής του κράτους του ,εξαιτίας των επιθέσεων μογγολικών ορδών. Μετά το θάνατό του η Βουλγαρία σταδιακά γίνεται υποτελής τους . Φοβούμενοι τις ορμητικές και καταστροφικές διαθέσεις των μογγόλων, το 1393 οι ίδιοι οι Βουλγαροι μεταφέρουν με μυστικότητα το σκήνωμα της Οσίας Παρασκευής,νοτιότερα, στο Βιδίνιο, μια πόλη που βρισκεται στις οχθες του Δούναβη για να το προστατεύσουν.

    Η δυναστεία των Ασέν ήρθε σε επιγαμίες με τους οίκους των Κατακουζηνών ,Δουκών, Τορνικίων , Ραούλ.Με το όνομα Ασάνης εμφανίζονται οικογένειες στην Κωνσταντινούπολη,στη Φραγκοκρατούμενη Ελλάδα,στα πριγκηπάτα Μολδαβιας, Κριμαίας,στα βασίλεια Νάπολης και Αραγωνίας. 









   Οι Ασέν συνέδεσαν το όνομά τους με την αναβίωση της δόξας των Βουλγάρων και  γι αυτό μεχρι και σήμερα οι πολιτες της χώρας νιώθουν μεγάλη περηφάνια και ειδικά οι κάτοικοι του Βελικο Τιρνοβο  . Ο τουρίστας που θα  επιλέξει ως προορισμό του την πόλη αυτή ,θα συναντήσει  στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της σύγχρονης  πλέον πόλης τοιχογραφίες που αναβίωνουν το περασμένο μεγαλείο .Το βράδυ οι λόφοι φωτίζονται και  μαλιστα τα τελευταια χρόνια με πολυχρωμα εφέ που δημιουργούν ένα μεγαλειώδες υπερθέαμα, αντάξιο της δόξας του παρελθόντος!!


.
Μουσείο Βελικο Τυρνοβο 
Οικισμός Βαρόσα


                                                                                              09-03-2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου