Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ: 
ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Όταν στις 12 Απριλίου 1820 ανέλαβε την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, έφυγε από την Πετρούπολη για την Οδησσό. 
Φτάνοντας στην Οδησσό, ασχολήθηκε με τη στρατηγική της επανάστασης, καταστρώνοντας το «Σχέδιον Γενικόν» μαζί με τον Γεώργιο Λεβέντη και τον Γρηγόριο Δικαίο (Παπαφλέσσα).
Πρώτο και ουσιαστικό άρθρο του σχεδίου ήταν να κινητοποιηθεί η Σερβία.
Η εξασφάλιση συμμάχων ήταν απαραίτητη. Προς τούτο έπρεπε να σταλεί «ανήρ με λόγον και φρόνησιν, διά να κατορθώση όσον τάχος τα αφορώντα προς ανεξαρτησίαν εκείνων και βοήθειαν ημών».
Με άλλα λόγια, να πείσει τους Σέρβους ότι τα ελληνικά και σερβικά συμφέροντα ταυτίζονταν. Ο κοινός εχθρός απαιτούσε σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν βέβαιος ότι οι Σέρβοι δεν μπορούσαν να απορρίψουν μια τέτοια ευκαιρία.

Η προσπάθεια να κινητοποιηθεί η Σερβία είχε γίνει και πριν από την ανάληψη της αρχηγίας από τον πρίγκιπα Υψηλάντη (1820). Ηταν το έτος 1817.
Πρωταγωνιστής από τη μεριά των Ελλήνων ήταν ο Λεβέντης, σπουδαίο μέλος της Φιλικής.
Από τη σερβική πλευρά ο τρομερός Καραγεώργης Πέτροβιτς, αρχηγός της σερβικής επανάστασης του 1804, ο οποίος ζούσε εξόριστος στη Βεσσαραβία (έδαφος της Ρωσίας).
Σύνδεσμος μεταξύ των δύο, ο έντιμος και γενναίος Φιλικός Γεωργάκης Ολύμπιος.
Οι συζητήσεις κατέληξαν στο να βοηθήσει η Εταιρεία με τρόπο πρακτικό αλλά και οικονομικό -με 50.000 γρόσια- τη διέλευση του θρυλικού Σέρβου επαναστάτη από τη Μολδαβία και τη Βλαχία προς τη Σερβία.
Μια σκοτεινή νύχτα του Μαΐου 1817, ο στρατηγός Καραγεώργης περνά τον Προύθο και βρίσκει κατάλυμα στο αγρόκτημα της οικογένειας Υψηλάντη στο Ιάσιο.
Εκεί και ενώπιον του Λεβέντη, ο Γεωργάκης Ολύμπιος κατήχησε τον Σέρβο ηγέτη  στη Φιλική Εταιρεία.
Ο Σέρβος είχε τέτοιο πελώριο ανάστημα, ώστε σε όρθια θέση το γόνατό του έφτανε στο μέτωπο του καθισμένου στην καρέκλα Λεβέντη!
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ       ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ
Ο Καραγεώργης ορκίστηκε αιώνια φιλία προς το ελληνικό έθνος και αιώνιο μίσος κατά του κοινού εχθρού.
Ηταν δε αποφασισμένος, μόλις πατήσει το πόδι του στη Σερβία, να αναλάβει την εξουσία του τόπου και να ξεκινήσει τις εχθροπραξίες ακολουθούμενος από το πλήθος των υποστηρικτών του.
Μεγάλη ήταν η πιθανότητα, για να αποφύγει η Υψηλή Πύλη μια νέα επανάσταση στη Σερβία, να προτείνει στον Καραγιώργη την ηγεμονία της χώρας του.
Αυτός θα τη δεχόταν και θα έδειχνε απόλυτη αφοσίωση προς αυτήν. Ταυτόχρονα θα βρισκόταν σε συνεννόηση με τους Φιλικούς, ώστε τη δεδομένη στιγμή να εκραγεί η επανάσταση ταυτόχρονα σε Σερβία και Πελοπόννησο.
Εάν πάλι οι Τούρκοι τού κήρυτταν τον πόλεμο, θα επισπευδόταν η επανάσταση στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία πιέζοντας ασφυκτικά τους Τούρκους.
Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Λεβέντης κατέβαλε στο Σέρβο γραμματέα Ναούμ το ποσό των 4.000 ολλανδικών φλορινίων για τις πρώτες ανάγκες του εγχειρήματος.
Φίλησε σταυρωτά τον Καραγεώργη  του ευχήθηκε καλή επιτυχία και αναχώρησε.
Το εγχείρημα να φτάσει ο Καραγεώργης στη Σερβία δεν ήταν εύκολο, πλην όμως οργανώθηκε έξυπνα.
Πρόβλημα ήταν το γιγαντιαίο ανάστημα του Καραγεώργη! Αποφασίστηκε τότε να προσποιηθεί τον άρρωστο και να παραμείνει ξαπλωμένος μέσα στην άμαξα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Με ψεύτικα ονόματα κατάφεραν να διασχίσουν τα αυστριακά εδάφη και να φτάσουν στα σύνορα με τη Σερβία.
Εκεί, ο αγαθός και απλοϊκός στρατηγός κατέλυσε στο σπίτι του αδελφικού του φίλου, Βόιτσα, βέβαιος ότι έχαιρε αμέριστης προστασίας.
Αλλά ο Βόιτσα, κατ’ εντολήν του άλλου Σέρβου ηγέτη, Μίλος Ομπρένοβιτς, μεγάλου κτηνοτρόφου με τεράστια πλούτη και θανάσιμου εχθρού του Καραγεώργη, τον δολοφόνησε εν ψυχρώ.
Ο θάνατός του προκάλεσε βαθύτατη θλίψη σε όλη τη Βαλκανική.
Με το στυγερό αυτό ανοσιούργημα η μεν Σερβία έχασε το πιο στέρεο στήριγμά της, οι δε Ελληνες τον ισχυρότερο σύμμαχό τους.
Αλλά το ατυχέστατο αυτό γεγονός δεν σταμάτησε τις διπλωματικές προσπάθειες των Φιλικών να πείσουν τη Σερβία να επαναστατήσει.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός πλέον της μυστικής εταιρείας, συνέχισε τις διπλωματικές προσπάθειες προσέγγισης του καινούργιου αρχηγού των Σέρβων, Μίλος Ομπρένοβιτς.
Η αποστολή ανατέθηκε στους Περραιβό, Γεωργάκη Ολύμπιο, Σάββα Φωκιανό Καμινάρη και Φαρμάκη.
Ο Γεωργάκης, παρ’ όλο τον πόνο που του προκάλεσε η δολοφονία του αδελφοποιτού του, ήρθε σε επαφή με τον Μίλος, τον άνθρωπο που υπήρξε ο ηθικός αυτουργός της στυγερής δολοφονίας.
Αλλά το συμφέρον των Ελλήνων έστεκε, για τον σεμνό αυτό αγωνιστή, πάνω απ’ όλα.
Ιδού τι έγραφε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, στέλνοντάς του ταυτόχρονα και τα γράμματα του Ομπρένοβιτς:
«Σεβαστέ μου εκλαμπρότατε αυθέντα, Ιδού οπού σου στέλνω τα γράμματα του Ηγεμόνος των Σέρβων, διά να πληροφορηθείς εξ αυτών. Αληθινά εχθρός μου ήτον πρώτα, όμως τι να κάμω! Ο Μαύρος (δηλ. ο Καρά-Γεώργης) εχάθη, άρα χρειάζεται πάλιν να ενεργήσωμεν, διά να εμβεί εις πράξιν (η κίνηση της Σερβίας), και ούτω ακολουθούμεν, διότι εις την υπόθεσίν μας χρειάζονται πολλαί συμμαχίαι από κάθε έθνος. Ου μόνον έχομεν χρείαν από κάθε έθνος, όπου είναι βαπτισμένοι, αλλά σχεδόν, αν ήταν δυνατόν και τούρκοι να έμπαιναν να ομολογήσουν…».
Οι διαπραγματεύσεις τελικά μεταξύ Υψηλάντη και Ομπρένοβιτς οδηγήθηκαν στη σύνταξη εγγράφου συνθήκης συμμαχίας που αποτέλεσε μνημείο στην ιστορία των ελληνοσερβικών σχέσεων.
stratigeio-filikis-etairias-1
Το κείμενο συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 1820 και υπογράφηκε από τον Υψηλάντη.
Τον Ιανουάριο 1821 στάλθηκε προς υπογραφή από τον Ομπρένοβιτς.
Κομιστής των σχετικών εγγράφων και επιστολών διορίστηκε ο ικανότατος εταιριστής Αριστείδης Παπάς. Αλλά η τύχη δεν βοήθησε.
Ο Ελληνας απεσταλμένος συνελήφθη από τους Τούρκους καθοδόν προς τη Σερβία και στραγγαλίστηκε κατά διαταγή του πασά του Βιντίν ή, κατά μία άλλη εκδοχή, αυτοκτόνησε πέφτοντας στον Δούναβη.
Το κείμενο της συνθήκης και οι επιστολές του Υψηλάντη περιήλθαν στα χέρια της Υψηλής Πύλης.
Ασχέτως  εάν ο Μίλος Ομπρένοβιτς θα υπέγραφε τη συνθήκη συμμαχίας, πράγμα ύψιστα αμφίβολο, πολλοί Σέρβοι αγωνιστές που είχαν μυηθεί στην Εταιρεία πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων.
Οι διπλωματικές προσπάθειες τελικά του Υψηλάντη και των Φιλικών να προκαλέσουν ταυτόχρονα επανάσταση στη Σερβία απέτυχαν.
Οι Έλληνες έμειναν μετέωροι χωρίς συμμάχους. Ανεξάρτητα από τα λάθη –μοιραία ή όχι– του Αλέξανδρου Υψηλάντη, η προσπάθεια των Φιλικών αποτέλεσε μια καθαρή αυτοθυσία.

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

             

          Η Οσία Παρασκευή και η ένδοξη  δυναστεία των Ασέν της Βουλγαρίας.



            Το Βέλικο Τύρνοβο είναι η ιστορική πρωτεύουσα του μεσαιωνικού κράτους ή αλλιώς της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας.Χτισμένη δίπλα στους μαίανδρους του ποταμού Γιάντρα, απλώνεται πάνω σε τρεις λόφους:στον Τσάρεβετς,στην Τραπέζιτσα και την Σβέτα Γκόρα (που σημαινει στα ελληνικά Ιερό Βουνό,δηλ. Αγιο ¨Ορος).Στο λόφο του Τσαρεβετς υπάρχουν τα ανάκτορα των Βουλγάρων αυτοκρατόρων,το Πατριαρχείο, ο Πατριαρχικός Καθεδρικός ναός και άλλα διοικητικά κτίρια που περιβάλλονται απο μεγάλα τείχη.Κατά το μεσαίωνα η πόλη αποτέλεσε εστία Ευρωπαϊκου πολιτισμού ,ειδικά στον τομέα της αρχιτεκτονικής ,της ζωγραφικής και της φιλολογίας.
Ο ιστορικος λοφος του Τσαρεβετς
   
ο λοφος του Τσαρεβετς 

Ανυψωτική γέφυρα ένωνε το λοφο με την πόλη για λόγους προστασίας.
Το 1018 ο Βασίλειος Β της δυναστείας των Μακεδόνων νίκησε κατά κράτος το χάνο των Βουλγάρων στη μάχη του Δυρραχίου, υπέταξε τους Βούλγαρους στη Ρωμαϊκή κυριαρχία και ονομάστηκε Βουλγαροκτόνος. Για τα επόμενα 167 χρόνια οι Βούλγαροι δεν ενόχλησαν το Ρωμαϊκό κράτος, αλλά το 1185 οι Βλάχοι αδελφοί Πέτρος,Ιωάννης και Ιβάν Α Ασέν ζήτησαν απο τον Ισάακιο Β Αγγελο να τους παραχωρήσει επικράτεια.Ο Αυτοκράτορας τους απέπεμψε και αυτοί ,εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια των βουλγάρων για τους φόρος που πλήρωναν,εξεγέρθηκαν και ίδρυσαν το Β Βουλγαρικό κράτος ή βλαχο-βουλγαρικό.
Ο ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων  στο Βέλικο Τύρνοβο
 
 Ανάμεσα στο λόφο του Τσαρεβετς και στο Γιάντρα ποταμό βρίσκεται ο ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων .Εκεί μεταφέρθηκε το σκήνωμα της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής από το 1238 .Την περίοδο εκείνη βασιλεύει στη Βουλγαρία ο Ιβαν Ασέν ο Β  (1218-1241). Θεωρείται  ως ο μεγαλύτερος και ενδοξότερος τσάρος της δεύτερης αυτοκρατορίας της Βουλγαρίας, αυτός που έφερε το κράτος στην μεγαλύτερη του ακμή.Στην εποχή του η Βουλγαρία έγινε το ισχυρότερο κράτος στα Βαλκάνια.

Η Πύλη που οδηγεί στο λόφο του Τσαρεβετς


κατω

Ο αυτοκρατορικός ναός στο λοφο του Τσαρεβετς
εσωτερικα με νεες τοιχογραφίες, αφού ολες
οι παλιες αγιογραφίες καταστράφηκαν
 Τότε ο ισχυρότερος άνδρας στη Μικρά Ασία ,ο Ιωάννης Γ Βατάτζης , Αυτοκράτορας της Νίκαιας,έσπευσε να συνάψει συμμαχία μαζί του. Η συμμαχία κατοχυρώθηκε με το γάμο της κόρης του Ασέν Β ,της Έλενας με το γιο  και διάδοχο του Ιωάννη Γ Βατάτζη,τον Θεόδωρο (μετέπειτα αυτοκράτορα Θεόδωρο Β, 1254-1258).  Η συμμαχία με τον Βατάτζη σφραγίστηκε (1235) με ένα ιστορικό για τους βούλγαρους γεγονός:  την επαναφορά της εκκλησίας τους από τον καθολικισμό στην Ορθοδοξία και την αναγόρευση της Βουλγαρικής εκκλησίας σε Πατριαρχείο. Οι δύο ηγεμόνες πολιόρκησαν  τότε  τη λατινοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη  χωρίς επιτυχία, αφού είχαν κινητοποιηθεί οι Βενετοί και οι Φράγκοι της Πελοποννήσου.(1235-1236) .
  Απο την άλλη πλευρά ,ο Ασέν ο Β θίχτηκε από τον
παραγκωνισμό του απο τους Λατίνους βαρόνους της Πόλης που προτίμησαν την ανάληψη της Λατινικής αντιβασιλείας απο τον Ιωάννη του Μπριέν. Μετά το θάνατο του Μπριέν δημιουργήθηκαν ελπίδες για ηγεμονική επέμβαση στο λατινικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Ετσι ο Ασέν ο Β διέλυσε τη συμμαχία με το Βατάτζη ,συμμαχώντας με τους Φράγκους. Σχεδίαζε μάλιστα τον γάμο μίας θυγατέρας του με το νεαρό αυτοκράτορα Βαλδουίνο, ακόμη σκεφτόταν να απαγάγει την κόρη του Ελένη που βρισκόταν στην αυλή της Νίκαιας.

  Την ίδια χρονιά 1237,ενώ πολιορκούσε το κράτος της Νίκαιας,κατέφθασαν άσχημα νέα απο την πρωτεύουσα του Τιρνοβο: επρόκειτο για τους θανάτους της συζύγου του Άννας της Ουγγαρίας,ενός γιού του σε βρεφική ηλικία και του πατριάρχη του Τιρνόβου. Αυτά τα απανωτά χτυπήματα ,ο προληπτικός Βούλγαρος βασιλιάς ,τα θεώρησε ως θεία τιμωρία για την εσφαλμένη πράξη του να καταλύσει  τη συμμαχία του με τον Ιωάννη Γ  Βατάτζη .Γι αυτό ακύρωσε αμέσως τη συμμαχία με τους Φράγκους και ανανέωσε  τις συμφωνίες με τον Βατάτζη.
Μνημείο στο Βελικο Τιρνοβο προς τιμήν της δόξας των Ασέν 

Το εθνόσημο της ενδοξης δυναστείας



   Ετσι είχαν διαμορφωθεί οι σχέσεις του με τα γειτονικά κράτη,όταν ο Ιβάν Ασέν ο Β έμαθε για τη θαυματουργική δύναμη του σκηνώματος της Οσίας Παρασκευής που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και για  το πόσο λατρευόταν από τους χριστιανούς της Πόλης. Θέλοντας να ενισχύσει την πίστη του λαού του από τη μια και να τον  απαλλάξει οριστικά από τις καθολικές επιρροές από την άλλη, ζήτησε από τους Φράγκους το σκήνωμα της Οσίας .Οι Φράγκοι αρχικά αρνήθηκαν να το παραδώσουν ,γιατί ήξεραν ότι θα δυσαρεστούσαν μεγάλο μέρος του χριστιανικού πληθυσμού, αναγκάστηκαν ,όμως να υποχωρήσουν ,όταν ο Βούλγαρος ηγεμόνας  τους απείλησε. Αλλωστε με την κίνηση αυτή οι Φράγκοι θα απαλλάσονταν για μεγάλο διάστημα απο μία μόνιμη γειτονική απειλή .
  Στα  τελευταία χρόνια της ζωής του  Ασεν Β, άρχισε η εξασθένηση της δύναμής του κράτους του ,εξαιτίας των επιθέσεων μογγολικών ορδών. Μετά το θάνατό του η Βουλγαρία σταδιακά γίνεται υποτελής τους . Φοβούμενοι τις ορμητικές και καταστροφικές διαθέσεις των μογγόλων, το 1393 οι ίδιοι οι Βουλγαροι μεταφέρουν με μυστικότητα το σκήνωμα της Οσίας Παρασκευής,νοτιότερα, στο Βιδίνιο, μια πόλη που βρισκεται στις οχθες του Δούναβη για να το προστατεύσουν.

    Η δυναστεία των Ασέν ήρθε σε επιγαμίες με τους οίκους των Κατακουζηνών ,Δουκών, Τορνικίων , Ραούλ.Με το όνομα Ασάνης εμφανίζονται οικογένειες στην Κωνσταντινούπολη,στη Φραγκοκρατούμενη Ελλάδα,στα πριγκηπάτα Μολδαβιας, Κριμαίας,στα βασίλεια Νάπολης και Αραγωνίας. 









   Οι Ασέν συνέδεσαν το όνομά τους με την αναβίωση της δόξας των Βουλγάρων και  γι αυτό μεχρι και σήμερα οι πολιτες της χώρας νιώθουν μεγάλη περηφάνια και ειδικά οι κάτοικοι του Βελικο Τιρνοβο  . Ο τουρίστας που θα  επιλέξει ως προορισμό του την πόλη αυτή ,θα συναντήσει  στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της σύγχρονης  πλέον πόλης τοιχογραφίες που αναβίωνουν το περασμένο μεγαλείο .Το βράδυ οι λόφοι φωτίζονται και  μαλιστα τα τελευταια χρόνια με πολυχρωμα εφέ που δημιουργούν ένα μεγαλειώδες υπερθέαμα, αντάξιο της δόξας του παρελθόντος!!


.
Μουσείο Βελικο Τυρνοβο 
Οικισμός Βαρόσα


                                                                                              09-03-2019.