Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Μία ιστορία ανταλλαγής από τον Aycan Yilmaz .



    ''Μία ιστορία ανταλλαγής ''είναι ο τίτλος του βιβλίου του Τούρκου συγγραφέα Αϊτσάν Γιλμάζ με καταγωγή απότο χωριό Κιβωτός των Γρεβενών. Περιγράφει τη ζωή  των βαλαάδων ,των εξισλαμισμένων Ελλήνων της επαρχίας Βοϊου κ των Γρεβενων,που έζησαν οι πρόγονοί τους στη δυτική Μακεδονία,αλλά κ αργότερα στη νέα πατρίδα τους, στην Καππαδοκία.
     Αξίζει να διαβάσει κανείς το βιβλίο για να μάθει μία αλλη πτυχή του αφελληνισμού: την περίπτωση των βαλαάδων που παρά τις εκκλήσεις κ τις αντιδράσεις τους ,μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης που όριζε το θρήσκευμα ως κριτήριο ανταλλαγής ,αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην τουρκική πλευρά.Μέσα από το βιβλίο γίνεται φανερό ότι οι απόγονοι των ανταλλαγέντων Ελληνόφωνων μουσουλμάνων από τη Δυτική Μακεδονία ,παρόλο που βρέθηκαν στην τουρκική επικράτεια ,ακόμα και σε μακρινά μέρη ,αποκομμένοι από άλλους ανταλλαγέντες συμπατριώτες διατήρησαν τα πανάρχαια έθιμα της πατρίδας των προγόνων τους ,όπως και τη μητρική τους γλώσσα ,την ελληνική-τουλαχιστον η πρώτη και δευτερη γενιά προσφύγων. Το βιβλίο αποτελεί ένα ακόμα αδιασειστο στοιχείο της σειράς των εγκλημάτων που έγιναν κατά του ελληνισμού.και μία πτυχή της ιστορίας άγνωστη για τους περισσότερους.
   Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Β. Ελλάδα. Σύντομα θα κυκλοφορήσει κ το νέο του βιβλίο :΄΄Η πολιτιστική κληρονομιά των ανταλλαγέντων''. Όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν και στα ελληνικά.










































































































































































































.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου