Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020

Το ιστορικό αγίασμα της Βλαχέρνας και ο Αυτοκράτορας Λέων ο Α ο Θραξ.


Ήταν γύρω στα 450μχ, όταν ένας βυζαντινός στρατιώτης, Λέοντας στο όνομα, έκοβε βόλτες σ΄ ένα δασάκι στα μέρη της βασιλεύουσας, κοντά στη Χρυσή Πύλη, όταν ξαφνικά βλέπει μπροστά του έναν τυφλό άνθρωπο να του ζητάει λίγο νερό για να σβήσει τη δίψα του. Ο Λέοντας προθυμοποιήθηκε να του βρει και να του φέρει νερό. Έψαξε λοιπόν, στο δάσος για να βρει νερό αλλά μάταια και έτσι, επέστρεφε λυπημένος.

Τότε όμως, άκουσε μια γυναικεία φωνή να του λέει:  «Δεν χρειάζεται Λέων να αγωνιάς, το νερό είναι δίπλα σου». Και πάλι ακούει τη φωνή την άγνωστη να τον προστάζει: «Λέων βασιλιά, πάρε απ΄ το νερό αυτό και δώσε να πιει να ξεδιψάσει ο τυφλός άνθρωπος και κάτι ακόμα, άλειψε μ΄ αυτό τα μάτια του και αμέσως θα καταλάβεις ποια είμαι ».
Έτσι πράγματι έπραξε ο Λέοντας και αμέσως ο τυφλός ανέβλεψε. Αλλά ταυτόχρονα άνοιξαν και τα μάτια του Λέοντα ο οποίος τώρα, κατάλαβε πως εκείνη η φωνή που του μιλούσε ήταν της Παναγίας 
Ακόμη, θαύμα αξιοθαύμαστο ήταν και η εύρεση της πηγής του σωτήριου αυτού νερού. Αλλά θαύμα ήταν και η επαλήθευση της προσφώνησης από την Παναγία, του Λέοντα , ως βασιλιά. Διότι πράγματι ο Λέων, το 486μ.Χ, ανέβηκε στον θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ως Λέων ο Α΄ ο Θράξ, (457-474).Ως αυτοκράτορας πλέον ,θα ξανακούσει την ίδια φωνή η οποία θα του παραγγέλλει την κατασκευή ναού στη θέση.του αγιάσματος. Πράγματι ο Λέων θα αναγείρει επί της θαυματουργής πηγής, θαυμάσιο Ναό αφιερωμένο στην Παναγία, τη Ζωοδόχου Πηγή για να θυμίζει τις δωρεές της Θεοτόκου προς εκείνον αλλά και όλες τις μεγάλες ευεργεσίες της προς το γένος των ανθρώπων.Ο Ιουστινιανός ,δευτερος κτήτορας του ναού ,συνέχισε την επέκταση του  με υλικά που περίσσεψαν από την Αγία Σοφία.
Στην θαυματουργή πηγή αυτού του ιερού Ναού, βρήκε τη γιατρειά και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α΄, ο Λέοντας ο ΣΤ΄ ο Σοφός, η γυναίκα του, Αγία βασίλισσα Θεοφανώ, ο Ρωμανός Α΄ ο Λεκαπηνός και η γυναίκα του, ο Πατριάρχης Στέφανος (886-912), ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιωάννης(964-966), αλλά και πλήθος ακόμη, άρχοντες και απλοί άνθρωποι εκεί γιατρεύτηκαν. Μέχρι και νεκρό ανέστησε το αγιασμένο νερό της Ζωοδόχου Πηγής.
Εδώ ψάλθηκε το 626 μ.Χ .ο Ακάθιστος Υμνος από το θεοσεβή λαό, αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό τιμές στην υπέρμαχο στρατηγό.
Το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, γκρέμισαν οι Τούρκοι για να φτιάξουν με τα υλικά του το τέμενος του Σουλτάνου Βαγιαζήτ. Οι χριστιανοί στη θέση αυτή έχτισαν ένα παρεκκλήσι και αργότερα ένα πιο μεγάλο Ναό(1835).
Στο Ναό φυλάσσονταν το ωμοφόριο ,το πέπλο , η Τιμία Ζώνη  και η Τίμια Εσθής της Παναγίας που μεταφέρθηκε εκεί από τη Γαλιλαία.Επίσης υπήρχε ο βραχίονας του Αγίου Γεωργίου και το λείψανο της Αγίας Λουκίας ,τα οποία άρπαξαν οι Σταυροφόροι και τα μετέφεραν στη Βενετία.
Παναγία Βλαχερνών

 . Η εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνιτισσας παριστάνεται ολόσωμη, μετωπική, μὲ υψωμένα τὰ χέρια. Με την εικόνα της  συνδέεται τὸ θαύμα του πέπλου που ανασηκωνόταν απὸτο πρόσωπο της ανάλογα μὲ την περίπτωση, όπως μαρτυρεί η Ἄννα η Κομνηνή.Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του «Μπαλουκλί». «Μπαλίκ» στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η παράδοση μας λέει πως εκεί δίπλα στο αγίασμα, στις 23 Μαΐου 1453 ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ΄ το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του αγιάσματος. 


Προτομή του Αγίου Λέοντος που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου

  Ο Λέων ο Α  ,ο Θραξ(401-474) είναι ένας ελάχιστα γνωστός, αλλά σπουδαίος και αγιασμένος βυζαντινός αυτοκράτορας. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα από τη Βιθυνία. Όπως μαρτυρά το προσωνύμιό του ήταν Θρακιώτης.Δεν γεννήθηκε όμως ούτε στη σημερινή Δυτική ,ουτε στην Ανατολική Θράκη,αλλα στην Αυρηλιανή Δακία,μία περιοχή που εκτείνονταν από τη σημερινή Ανατολική Σερβία μέχρι τη Βουλγαρία .Τον 7ο αι όμως η μαζική εγκατάσταση Σλάβων και Βουλγάρων θα ανατρέψει την εθνολογική σύσταση του πληθυσμού και τελικά οι εισβολείς θα υπερισχύσουν έναντι των ντόπιων ρωμαιοποιημένων θρακών.    Ο Λέων γεννήθηκε στο Νις ,στην ίδια πόλη που κάποτε είχε γεννηθεί και ο Μέγας Κωνσταντίνος. 
 Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που δέχτηκε στέμμα από χέρι Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως,από τον Ανατόλιο . Μέχρι τότε η στέψη δινόταν δια βοής από το στράτευμα. 
 Υπήρξε συνετός,δραστήριος και ικανός στρατιωτικός.Ποτέ του δεν ηττήθηκε. Δημιούργησε εθνικό στρατό,απο αυτόχθονες  .Διακρίθηκε και για τις διοικητικές του ικανότητες. Καθιέρωσε την αργία της Κυριακής. Καταπολέμησε τις αιρέσεις και προετοιμασε το έδαφος για την  Δ  Οικουμενικη Συνοδο στη Χαλκηδόνα .Για αυτο και η Εκκλησία τον ανακήρυξε  Αγιο. Ο πρώτος Αγιος Βυζαντινός Αυτοκράτορας και τιμάται η μνήμη του στις 20 Ιανουαρίου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου