Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΟΔΗΓΗΤΡΙΑ

Η εκκλησία η Λαγουδιανή ή Λαοδηγήτρια βρισκεται Β.Α. της παλιάς πόλης της Θεσσαλονίκης ,επί των οδών Ολυμπιάδος και Ιουλιανού,στην Ανω Πόλη. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με γυναικωνίτη που ανοικοδομήθηκε το 1802 και ακολουθεί την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική που συναντάμε στη Μακεδονία του 19ου αι.
Κατα τη βυζαντινή περίοδο υπήρξε καθολικό γυναικείου μοναστηριού και μετόχι της μονής Βλατάδων.Πήρε το όνομά της από τον κτήτορά της Λαγουδιάτο(14ος αι.) ή Λαγουδάτο.
Η παράδοση θελει να παίρνει το όνομά της από ενα λαγό που κρύφτηκε για να γλιτώσει από ένα κυνηγό και ετσι έγινε η αιτία να βρεθεί η.θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας ή Ογλαίτισας.Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν από τους Τούρκους "ταουσάν μοναστήρ" δηλ. "Μοναστήρι των λαγών." Το μοναστήρι πέρα από το ναό και τα κελιά διέθετε και μεγάλο αριθμό κατοικιών,τις οποίες εκχωρούσε σε άστεγους χριστιανούς με το σύστημα του "ιτζαρέ",δηλ.απαγορευόταν η πώληση τους ,μια και η μονή διατηρούσε την ψιλή κυριότητα .
Ο ναός ονομάζεται επίσης-- και ονομαζόταν απο παλιά " λαο--Οδηγήτρια ",γιατί πολλοί ιστορικοί συνέδεσαν το όνομά της με παλιό βυζαντινό ναό που μνημονεύει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ευστάθιος (12ο αι.):"η Παναγνος Θεομήτωρ η παρ ημιν του οδηγείν επωνύμως". Γι αυτό η Παναγία η Οδηγήτρια θεωρήθηκε ως η γυναίκα προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκη, μαζι με τον Αγιο Δημήτριo.Η εικόνα ίσως περιέχει: σπίτι και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και εσωτερικός χώροςΗ εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος Hεκκλησία εορτάζει ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου