Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

O περίλαμπρος μητροπολιτικός ναός της Οσίας Παρασκευής στο Ιάσιο της Ρουμανίας και το ταπεινό εκκλησάκι στο ιστορικό κέντρο της Σόφιας.


  


   Στην Ελλάδα εκκλησίες που τιμούν την Οσία Παρασκευή βρίσκονται σε περιοχές που έχουν σχέση  με τον βίο της και αυτές είναι οι εξής:1)Στους Ν. Επιβάτες Θεσσαλονίκης φυσικά ,όπου είναι και πολιούχος ,εξαιτίας της καταγωγής της, αφού γεννήθηκε στους Επιβάτες Ανατολικής   Θράκης 2)Στην Ν. Καλλικράτεια Χαλκιδικής ,μια και η αγία κοιμήθηκε στην Καλλικράτεια Ανατολικής Θράκης και εκεί βρέθηκε το σκήνωμα της και 3)στην Πτολεμαΐδα ,αφού πολλοί κάτοικοί της είναι        απόγονοι προσφύγων Ανατολικής Θράκης.

        Το ιερό λείψανο όμως της Οσίας φυλάσσεται με μεγάλη ευλάβεια στον μητροπολιτικό ναό του Ιασίου στη Ρουμανία. Ο  καθεδρικός ναός του Ιασίου αποτελεί ιστορικό μνημείο και είναι κτίσμα του 19ου αι.  Βρίσκεται πάνω σε θεμέλια παλαιότερων ναών του 15ου και του 17ου αι. Η πρωτοβουλία της ανοικοδόμησης  του σημερινού ναού ανήκει στον ηγεμόνα Ιωαννη Σάντου Στούρζα (8 Αυγούστου 1826), ο οποίος εξέδωσε σχετικό διάταγμα .Ο θεμέλιος λίθος και η όλη κατασκευή οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες του μητροπολίτη Βενιαμίν Κωστάκη.Οι εργασίες άρχισαν το 1833 και υιοθετήθηκε ο νεοκλασσικός ρυθμός. Στην πορεία εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα στατικότητας του ναού ,εξαιτίας του υπερβολικού βάρους του κεντρικού τρούλου και η ανοικοδόμηση διακόπηκε για 40 περίπου χρόνια. 
   Οι εργασίες συνεχίστηκαν από τις τοπικές αρχές του ανεξάρτητου πλέον κράτους ,επί των ημερών του μητροπολίτη Ιωσήφ Νανιέσκου (1875-1902).Τα σχέδια επαναπροσαρμόζονται από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Οράσκου ,ο οποίος πρόσθεσε δύο σειρές κιόνων στο ναό, κατήργησε τον τρούλο και τη θέση του πήραν 4 ασπίδες που χωρίζονται με τόξα. Ο ναός αγιογραφήθηκε από τον ονομαστό αγιογράφο Ταταρέσκου.
                                                            

   Η τελετή των εγκαινίων έγινε στις 23 Απριλίου του 1887 και αποτέλεσε μέγα γεγονός για όλο το έθνος. Η βασιλική οικογένεια του Καρόλου του Α στόλισε το ναό με υαλογραφίες που καλλιτεχνήθηκαν    στο Μόναχο ,όπως επίσης με κηροπήγια , πολυκάνδηλα ,άμφια και άλλα πολύτιμα κειμήλια. Το πορταίτο του βασιλιά και οι βασιλικοί θρόνοι απεικονίζονται στο ναό, Το τέμπλο είναι φτιαγμένο στο Κίεβο. Η ασημένια λειψανοθήκη όπου φυλάσσονται τα λείψανα  είναι καλλιτεχνικό έργο των αρχών του 20αι.
  Ο καθεδρικός ναός του Ιασίου πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο :στις 14 Οκτωβρίου, της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής που είναι και μέρα εθνικής αργίας για τη χώρα μια και θεωρείται η εθνική τους αγία, στις 23 Απριλίου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εξαιτίας του λειψάνου που βρίσκεται στο ναό ( μεταφέρθηκε από τη Λειβαδιά το 2000) και στις 2 Φεβρουαρίου, της Υπαπαντής του Κυρίου. Στις 12-16 Οκτωβρίου 2001 ο ναός δέχτηκε για προσκύνημα την Αγία Ζώνη της  Υπ. Θεοτόκου από το Βόλο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 600 χρόνων από την επίσημη αναγνώριση της Μητρόπολης της Μολδαβίας (1401-2001).



    Ο ναός έχει τους περισσότερους προσκυνητές στη Ρουμανία ,αφού φιλοξενεί το λείψανο της Οσίας Παρασκευής από το 1889.Το σκήνωμα της Οσίας αποτέλεσε προσκυνηματικό επίκεντρο σε όλο τον χώρο των βαλκανίων . Μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε στο Ιάσιο  το 1641, ύστερα από δωρεά του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον ρουμανικό λαό για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε προς το θρόνο του Φαναρίου.  Θεωρείται χώρος ορθόδοξης πνευματικότητας και σύμβολο προσκυνήματος από όλους τους ορθόδοξους λαούς των βαλκανίων.   

    Το 1888 τα λείψανα της Οσίας σώθηκαν με θαυμαστό τρόποΑρχικά  το άγιο λείψανο τοποθετήθηκε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Ιασίου .Κατά τη διάρκεια του χειμώνα όμως , διατηρούνταν στο Γοτθικού ρυθμού μέγαρο του ηγεμόνα Βασιλείου Λούπου μέσα σ' ένα παρεκκλήσι.  Τη νύχτα της 26ης προς 27η Δεκεμβρίου 1888 ξεχάστηκε μία λαμπάδα αναμμένη στο ξύλινο κηροπήγιο που ήταν κοντά στην Λειψανοθήκη, πήρε φωτιά το παρεκκλήσι και κάηκαν όλα εκτός από το άγιο Λείψανο της Οσίας. Το πρωί ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έκλαιγε απαρηγόρητα , όταν όμως είδε το  θαύμα  μετέφερε το θείο σκήνωμα στον καινούργιο  καθεδρικό ναό που τιμάται πλέον στη μνήμη της. 
     Μέχρι σήμερα η Ιερή Πανήγυρη  της Οσίας Παρασκευής αποτελεί το πιο γνωστό θρησκευτικό γεγονός στη ΡουμανίαΠρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα του Ορθόδοξου κόσμου ,αν λάβουμε υπόψιν τον αριθμό των πιστών που επισκέπτονται το Ιάσιο ,μέσα Οκτωβρίου, από όλη την χώρα και από το εξωτερικό ,σχηματίζοντας  ουρές χιλιομέτρων για να αποδώσουν ευλάβεια και πίστη στην Οσία.
        Ας σημειωθεί ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από το Ιάσιο της Μολδαβίας.  Στο προαύλιο του Ναού των Τριών Ιεραρχών, όπου φυλασσόταν το λείψανο της Οσίας Παρασκευής, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ύψωσε το λάβαρο της Επαναστάσεως την 22α Φεβρουαρίου 1821 και κήρυξε την επανάσταση του Ελληνικού Έθνους εις τον υπέρ ελευθερίας αγώνα. Σχημάτισαν τον Ιερό Λόχο, που αργότερα έπεσαν στο Δραγατσάνι ηρωικώς μαχόμενοι υπέρ πίστεως και Πατρίδος και πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Ελευθερίας. Προσευχήθηκαν στο Ναό, ασπάσθηκαν το Λείψανο της Οσίας  και ορκίσθηκαν να πολεμήσουν για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Απ' εδώ ξεκίνησε η απελευθέρωση της Πατρίδος μας. Οι πρεσβείες της Οσίας Παρασκευής βοήθησαν στην απελευθέρωση, αναπτέρωσαν το ηθικό των παλικαριών μας. Πόσες ευχαριστίες πρέπει να στείλουμε στην Οσία και να την παρακαλούμε για την ειρήνη και ευημερία του λαού μας!







      Ναούς αφιερωμένους στη χάρη της συναντάμε σε όλα τα ορθόδοξα βαλκανικά κράτη.  Στο βιβλίο όμως των θαυμάτων της Οσίας Παρασκευής αναφέρεται η περίπτωση μιας μικρής εκκλησίας που βρίσκεται στο  ιστορικό κέντρο της Σόφιας , γιατί  ''άντεξε'' από την προσπάθεια κατεδάφισης της που είχε αποφασιστεί από τις τοπικές αρχές , προκειμένου στη θέση της να γίνει μεγάλο εμπορικό κέντρο. Αναφέρεται συγκεκριμένα  πως κάθε φορά που επιχειρούσαν να το γκρεμίσουν ,χαλούσαν τα μηχανήματα ή αρρώσταινε ο χειριστής. .Όταν την τελευταία φορά, αγανακτισμένος ο εργολάβος  ανέλαβε ο ίδιος το εγχείρημα ,έμεινε στον τόπο. Έτσι το εκκλησάκι γλίτωσε από τη λαίλαπα της ισοπέδωσης των πολυεθνικών συμφερόντων και στέκει σήμερα  στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βουλγαρία  για να μας θυμίζει το σεβασμό προς την αγία των Βαλκανίων.






   Πηγές
1)Ενημερωτικό έντυπο της Ιεράς Μητρόπολης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας
2)" Βίος και Θαύματα Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής'' Οδοιπορικό της Ορθοδόξου Ρουμανικής Εκκλησίας.
3)''Οσία Παρασκευή η Νέα'' εκδόσεις Ι.Ν. Οσίας Παρασκευής Ν. Καλλικράτειας Ν. Χαλκιδικής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου